DAN JABUKA

Učenici produženog boravka obilježili su Dan jabuka na različite načine. Prvi je način bio posebno sladak– uz mnogo truda i dobre volje, pripremili su kolač od jabuka. Poslovi su se podijelili i svaki je učenik dao svoj doprinos. Netko je miješao, netko sjeckao, netko ribao, neki su miksali, a svi su zajedno uživali u procesu. Osim što su razvijali kulinarske vještine, učili su o suradnji, strpljenju i važnosti zdrave prehrane. Nakon ručka i obavljenih školskih zadataka, zasladili su se kolačem koji su sami pripremili. Ima li što slađe? Bravo za male kuhare! Zadovoljni smo kako je ispao i jedva čekamo sljedeći Dan jabuka!

Nakon zdravog deserta, učenici su zamislili da su oni mala jabučica, nacrtali tu lijepu jabuku te su imali zadatak osmisliti monolog jedne jabuke. Evo nekih od njih:

Ja sam jedna jabuka. Vole me sva djeca, Volim kad me jedu crvi I kad se djeca igraju sa mnom. Emanuel, 2. razred

Ja sam jabuka. Puna sam vitamina, Crvene sam boje, Jestiva sam i zdrava, Djeca me vole. Ja sam jabučica puna soka. Nekada znam pasti s grane. Nora, 2. razred

Ja sam crvena jabuka. Ptice mi pjevaju i nasmijavaju me. Živim na drvetu. Djeca me gledaju i skakuću oko mene. Crvi me jedu. Emir, 4. razred

Ja sam crvena jabuka. Živim na stablu. Ne volim kada me crvi jedu. Nasmijavaju me ptice kada pjevaju I kada me grickaju. Jako sam sretna kad me uberete. Obožavam kad me djeca jedu. Nejra, 4. razred

Posljednja aktivnost kojom su učenici još bolje upoznali jabuke bio je zanimljiv pokus uz pomoću kojeg su otkrili zašto jabuka posmeđi kada je porezana. Također, naučili su i što znači pojam oksidacija – proces koji se događa kada zrak „dotakne“ unutrašnjost jabuke. Svaki je učenik doprinio na svoj način – sjeckanje jabuke, guljenje kore, raspoređivanje odgovarajuće tekućine u čaše, a kasnije promatranje i bilježenje promjena. Jabuku su isjeckali na 6 kriški te svaku krišku stavili u posebnu čašu. U čašama je bilo mlijeko, voda, ocat, ulje, sok od limuna, a jedna je čaša bila prazna.

Tekst i fotografije: Dea Lazić Hasanagić

Pročitajte još

Skip to content