preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Batelića Raša

Novosti iz knjižnice

Povodom Svjetskog dana djeteta

Autor: Administrator , 27. 11. 2020. 10:29

Svjetski dan djece, 20. studeni obilježili smo uključivši se virtualno na Festival prava djece koji je pokrenut povodom 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta te se njime želi skrenuti pozornost na prava djece i mladih koristeći alate filmske umjetnosti te brojne mogućnosti  koje osiguravaju kreativnost i stvaralaštvo djece. Djeca se preko filmova snimljenih u dječjim filmskim družinama obraćaju izravno svojim vršnjacima i pričaju im o temama koje su im bliske i zanimljive.

U ovogodišnjem 12.  izdanju učenici su mogli gledati 9 filmova mladih autora na temu mentalnog zdravlja, pandemije, društvenih mreža, prihvaćenosti u društvu i niz drugih tema koji prikazuju njihovu svakodnevicu. I mi smo izabrali nekoliko filmova te smo na satovima razrednika razgovarali o nasilju, utjecaju medija na mlade te pravima i obavezama djece. Učenici 6. I 8. razreda i Novinarske grupe su se sa svojim razrednicama uključili u raspravu jer film je izvrsno sredstvo kao poticaj za razgovor o svim temama, a knjižničarka je izradila prigodan podsjetnik u aplikaciji Genially.ly.

[više]

Escape classroom i zanimljivi kvizovi povodom Mjeseca knjige 2020.

Autor: Administrator , 24. 11. 2020. 09:30

U Mjesecu knjige na satovima lektire bilo je nešto zanimljivije nego inače. Školska knjižničarka organizirala je u razrednim odjelima drugačije satove lektire pa su tako petaši odgonetali pitalice, zagonetke i slagali puzzle kako bi pronašli ključ u igri escape classroom na teme iz knjige  Koko u Parizu, šestaši su bili mali detektivi na teme iz knjige Trojica u trnju, a osmaši formirali Facebook stranicu na teme iz knjige Zeleni pas. U razrednoj nastavi učenici su slušali prigodne slikovnice, a potom rješavali kviz. 

[više]

Sudjelovali smo u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2020.

Autor: Administrator , 17. 11. 2020. 10:43

Povodom Mjeseca hrvatske knjige (15.10. – 15.11.) uključili smo se u  Nacionalni kviz za poticanje čitanja Istraživači planeta Z. s motom Razlistaj se! koji je ove godine bio prilagođen novonastaloj situaciji: umjesto čitanja knjiga, trebalo je istražiti online izvore informacija. Kviz je poput svih aktivnosti Mjeseca knjige bio posvećen planetu Zemlji te smo na satovima prirode i biologije s učiteljem Mirom Gužvincem  i knjižničarkom Rominom Miletić istražili zanimljive poveznice i saznali mnogo novina o čudesnom planetu Zemlji.

Iz naše škole pobjednica Nacionalnog kviza Fata Bećirević, učenica 8. razreda ušla je u bubanj za jednu od glavnih nagrada na završnici kviza koja je zbog epidemioloških mjera održana bez publike te  snimljena. Nažalost, glavne nagrade otišle su u ruke drugim učenicima kojima čestitamo na vrijednim nagradama. Ovdje pogledajte snimku završnice.

Kviz se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige, a već više od 20 godina organiziraju ga Knjižnice grada Zagreba – Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice, a s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole.

[više]

Povodom Svjetskog dana hrane

Autor: Administrator , 27. 10. 2020. 10:34

Učenici 2. razreda su se povodom Svjetskog dana hrane, 16. listopada sa svojom učiteljicom Almom Poljak likovno i literarno izražavali na satovima PID, HJ i likovne kulture, a na satovima INA s knjižničarkom Rominom Miletić su slušali prigodnu priču Juha od bundeve Helen Cooper, učili  zdravi recept za pripremu izvrsne i ukusne juhe od bundeve, analizirali priču, rješavali kviz, uspoređivali s predstavom a zatim su izradili glavne likove priče te se i sami okušali u scenskom izričaju. Proveli su dinamični i kreativni tematski dan.

Svjetski dan hrane obilježava se od 1945. godine kada je u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Ovaj se dan obilježava u više od 150 zemalja svijeta, a eto i mi smo se pridružili na naš način. 

[više]

Mjesec hrvatske knjige 2020.

Autor: Administrator , 12. 10. 2020. 10:18

Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 15. listopada do 15. studenog 2020. godine raznim aktivnostima. Programski i organizacijski odbor Mjeseca hrvatske knjige usvojio je prijedlog da svečano otvaranje manifestacije bude u Ivanić-Gradu 15. listopada 2020. godine. Ovogodišnja je manifestacija posvećena planetu Zemlji, u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje, a moto je Razlistaj se!

Nacionalni kviz za poticanje čitanja ove godine nosi naziv Istraživači planeta Z. Zbog epidemiološke situacije i kompleksne nabave knjiga za školske knjižnice izvan roka, za ovogodišnji će Kviz, umjesto pročitati 3 knjige, trebati istražiti i proučiti ponuđene provjerene online izvore informacija koji će biti dio pitanja u Kvizu. 

Pokrovitelj manifestacije već tradicionalno je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

Mi ćemo u našoj školi obilježiti na svoj način.

PROSLOV Mjeseca hrvatske knjige

[više]

Nove Smjernice za rad školskih knjižnica Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 9. 9. 2020. 12:30

U VIŠE pročitajte nove Smjernice za rad školskih knjižnica.

[više]

Sudionici natječaja Vrajže Istrijanke predstavili u razredu svoje priče

Autor: Administrator , 9. 3. 2020. 14:35

Povodom Međunarodnog dana žena, u ponedjeljak 9. ožujka 2020. učenici naše škole Arijan Bartolić i Diego Merlin, a ujedno i sudionici natječaja Vrajže Istrijanke, autora Daniela Mohorovića,  predstavili su svoje  priče  u svom razredu. S učiteljicom i knjižničarkom razgovarali su o prvim ženama aktivisticama koje su se borile za prava žena, pročitali priču Rođendan moje bake Željke Medunić  te pročitali svoje priče o  bakama koje su početkom veljače poslane na natječaj.  Za kraj su se fotografirali i sve o svojim aktivnostima poslali na mail, profesoru Danielu Mohoroviću  koji je i sam pisao o svojim vrajžim Istrijankama pa nakon toga pozvao učenike na istoimeni natječaj, a uskoro se očekuje i predstavljanje knjige.

[više]

Gost u školi: Daniel Mohorović o Vrajžim Istrijankama

Autor: Administrator , 3. 2. 2020. 09:57

Zadnjeg dana u siječnju ugostili smo u knjižnici gospodina Daniela Mohorovića, profesora, spisatelja i političara koji je učenicima od 4. do 7. razreda predstavio svoje stvaralaštvo u autorskom projektu Vrajže Istrijanke kao motivaciju učenicima za  istoimeni natječaj. Na zanimljiv i simpatičan način predstavio je odabranih 7 poznatih, manje poznatih i nepoznatih Istrijanki koje su, kako je rekao,  zaslužile da se o njima govori, a najavio je i knjigu.

Autor se vodio svojim  kriterijima, a na istoimeni natječaj poziva učenike da porazgovaraju, opišu, prepričaju život  jedne posebne, neobične žene, Istrijanke te napišu svoje zabilješke  -  sastav  i pošalju na natječaj do Valentinova. Najbolje radove izabrat će za zbirku dječjih radova o „vrajžim“  ili kako nam je autor objasnio zaigranim, dišpetljivim, posebnim Istrijankama.

Zahvaljujemo našem dragom prijatelju  Danielu Mohoroviću na ugodnom susretu i nadamo se da radova neće nedostajati!

[više]

Uključili smo se u međunarodni projekt Bookmark exchange project 2019

Autor: Administrator , 20. 1. 2020. 10:48

S veseljem smo dočekali zanimljive i šarene straničnike koji su nam stigli čak iz  Poljske. Odakle?  Zašto? Kako? Tko ih je poslao? Eto, sudjelovali smo u međunarodnom projektu razmjene straničnika između školskih knjižnica i njihovih korisnika iz cijeloga svijeta pod nazivom Bookmark exchange project 2019 povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (ISLM), a kojega organizira Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL). Cilj je razmjena straničnika između dviju škola. Svake se godine uparuju različite škole, kako bi svaka škola upoznala što više različitih kultura i običaja iz cijeloga svijeta.

Krajem rujna uključili smo se po prvi put s učenicima sedmog razreda, a ubrzo smo saznali da će nam partneri biti učenici osnovne škole Szkola Podstanwowa im. Kornela Makusznskiego iz Gorzkowie, kraj Wieliczke u Poljskoj. Stupili smo u kontakt te razmijenili ideje oko zajedničke teme: Važnost rudarskog nasljeđa. Učenici 7. razreda likovno su se izrazili o važnim rudarskim punktovima u Raši te istraživali na tu temu na satovima Povijesti, a Poljaci su predstavili svoj poznati Rudnik soli zaštićen kao kulturno dobro.

Naši straničnici još putuju poštom jer smo ih tek poslali, ali su nas njihovi iznenadili u jutarnjoj pošti. Jako smo se razveselili originalnim straničnicima te proširili svoj krug prijateljstva. Nadamo se da će i naši straničnici ubrzo stići u Gorzkow te  razveseliti šestaše i sedmaše. A mi ćemo produbiti naše znanje o Poljskoj na satovima geografije jer će nam sada biti interesantnije učiti o zemlji gdje imamo prijatelje. Pozdravljamo ih!

[više]

Prvašići posjetili Gradsku knjižnicu u Labinu u sklopu Mjeseca knjige

Autor: Administrator , 18. 11. 2019. 12:06

Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici 1. razreda sa svojom su učiteljicom i školskom knjižničarkom, danas posjetili Gradsku knjižnicu Labin. Sudjelovanjem u programu poticanja čitanja pod nazivom „I ja sam član GK“ dobili su besplatno članstvo na godinu dana. Knjižničarka Slavica upoznala ih je s dječjim odjelom te razgovarala o ponašanju u knjižnici i ophođenju s knjigama. Imali su prilike razgledati prekrasne slikovnice, razne enciklopedije za djecu a i one velike „ozbiljne“ knjige. Svidjela im se slikovnica o uljuđenom vuku koju im je knjižničarka strpljivo pročitala, a za kraj su uživali u crtiću Riblja škola. Po dolasku u školu crtežom su iskazali svoje dojmove, a plakat s crtežima krasi školsku knjižnicu.

[više]

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Vukovara

Autor: Administrator , 18. 11. 2019. 11:24

Obilježili smo Dan sjećanja na Žrtvu Vukovara na satovima povijesti i hrvatskog jezika, u petak, 15. studenog, a nastavili u ponedjeljak 18. studenog 2019. godine. Učenici sedmih i osmih razreda izradili su plakat, razgovarali o bitci za Vukovar i stradanjima koja su se dogodile tijekom Domovinskog rata te su se u knjižnici pridružili odavanju počasti virtualno pregledavajući mrežne stranice Javne ustanove “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” koja se brine o održavanju sjećanja na Domovinski rat, očuvanju memorijalnih lokacija i edukaciji učenika o povijesnoj važnosti ratnih događanja. Na satovima Hrvatskog jezika slušali su i interpretirali  "Priče o Vukovaru" Siniše Glavaševića.

[više]

U Mjesecu hrvatske knjige

Autor: Administrator , 15. 11. 2019. 09:54

Naši učenici priključili su se obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige,  manifestaciji  kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija bila posvećena glazbi pod  motom  U ritmu čitanja! I mi smo u organizaciji školske knjižničarke čitali u ritmu. Prvaši i drugaši su slušali  audio priče Crvenkapica i Tratinčica i uspoređivali ih s cjelovitim književnim tekstom te rješavali listiće i bojali dok su četvrtaši uživali u kratkom animiranom filmu Fantastične leteće knjige gospodina Morrisa Lessmorea po kojem je nastala i knjiga za razliku od uobičajenih ekranizacija koju su zatim i čitali.

Viši razredi također su čitali u ritmu, no petaši su proučavali narodnu književnost te izvodili brojalice na svoj način, šestaši su samostalno  istraživali u glazbenim enciklopedijama, sedmaši tražili mudre izreke na temu glazbe i instrumenata, a osmaši su se bavili  ritmom u hrvatskim pjesmama.

Planira se i odlazak u Gradsku knjižnicu Labin u program I ja sam član GK gdje prvašići dobivaju besplatno učlanjenje kao poticaj čitanju. Ove godine  priključili smo se izradom prigodnih straničnika u međunarodnom projektu Bookmark exchange project 2019, a partner nam se javio osnovna škola iz Poljske. Jedva čekamo straničnike iz Poljske!

[više]

Mjesec hrvatske knjige 2019.

Autor: Administrator , 15. 10. 2019. 10:29

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, a moto je U ritmu čitanja! Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.
Domaćini svečanog otvaranja Mjeseca hrvatske knjige 2019., koje će se održati 15. listopada, bit će Narodna knjižnica i čitaonica Buzet.

I mi u našoj školi obilježit ćemo ovaj mjesec raznim aktivnostima. Pratite nas!

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
Korisni linkovi

OBRAZOVANJEsmiley

 
Korisni linkovi


 
Škola za život

Informacije za roditelje:

Škola za život.ppt

 
E-dnevnik

Priloženi dokumenti:
Upute za ucenike i roditelje.pdf

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 9. 2017.

Ukupno: 61086
Ovaj mjesec: 1092
Ovaj tjedan: 6
Danas: 6
 
 > Knjižnica  > Novosti iz knjižnice
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Batelića Raša / Ulica Ivana Batelića br. 1, HR-52223 Raša / os-ibatelica-rasa.skole.hr / ured@os-ibatelica-rasa.skole.hr
preskoči na navigaciju