preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Batelića Raša

Novosti iz knjižnice

Upoznali smo Sanju Pilić, jednu od najčitanijih i najnagrađivanijih književnica

Autor: Administrator , 5. 5. 2022. 10:15

Nakon dugo vremena, napokon smo imali priliku sudjelovati na književnom susretu. Sanja Pilić, jedna od najčitanijih i najnagrađivanijih suvremenih književnica za djecu i mlade predstavila se, u srijedu, 4. svibnja u Gradskoj knjižnici Labin. Učenike 4. razreda naše škole oduševila je svojom spontanošću i vedrinom. Predstavila se svojim dogodovštinama iz djetinjstva i iz bogatog književnog stvaralaštva. Učenike je svašta zanimalo. Bili su veoma uzbuđeni. Odgovorila je na sva pitanja, ona ozbiljnija  o nastajanju likova, inspiraciji, književnom stvaralaštvu, nagradama, novim naslovima ali i na ona  pomalo neozbiljna o svakodnevnom životu i društvenim mrežama. Za kraj, fotografiranje za dugu uspomenu i toliko željeni autogram. Hvala dragim knjižničarkama iz Gradske knjižnice Labin na ovom odličnom susretu.

[više]

Svojim programom sudjelovali smo u manifestaciji Noć knjige

Autor: Administrator , 28. 4. 2022. 12:12

Svojim programom  uključili smo se u obilježavanje ovogodišnje jedanaeste po redu nacionalne manifestacije – Noć knjige koja se obilježavala od 22. do 25. travnja.  U korelaciji hrvatskoga jezika i likovne kulture s učenicima 4. razreda pisali smo priče s elementima zavičajnosti te oslikali najbolju priču „Priča o tri rijeke“, učenice Klare Ćorić, u kamishibai tehnici, umjetnosti  pripovijedanja uz pomoć slika. Plan nam je sve učenike razredne nastave upoznati s našom neuobičajenom pričom te u knjižnici snimiti kratki film s pričom za potrebe zavičajnog projekta „U potrazi za izgubljenim jezerom“. Uredili smo i Malu izložbu s kreativnog sata lektire "Naše pizza lektire Šuma Striborova" koje su izradili četvrtaši s učiteljicom Mirjanom Blažević.

[više]

Ugostili smo labinsku autoricu Josipu Milevoj sa slikovnicom "Flekijeve pustolovine"

Autor: Administrator , 27. 4. 2022. 09:41

Povodom Dana hrvatske knjige (22. travnja) ugostili smo danas labinsku autoricu Josipu Milevoj koja je učenicima 1., 2. i 3. razreda predstavila svoju zbirku priča s glavnim likom,  psićem Flekijem. Zanimljive i slikovito napisane priče „Flekijeve pustolovine“, istinite su priče, kako nam je autorica otkrila, o njezinim kućnim ljubimcima Flekiju, mačku Figaru i njihovim obiteljskim dogodovštinama. Susret sa spisateljicom realiziran je u dinamičnom ozračju uz niz učeničkih pitanja o Flekiju i o životu kućnih ljubimaca. Slikovnicu je svojim ilustracijama oplemenio Mladen Bolfek, akademski likovni umjetnik iz Karlovca, čije je ilustracije Josipa pokazivala čitajući svoje priče, a koje su se učenicima veoma svidjele.

[više]

Pohvaljen rad Marcelle Sophie Sašek na natječaju Fotkaj se s knjigom

Autor: Administrator , 5. 4. 2022. 11:27

Povodom Međunarodnog dana dječje knjige (2.4.) proglašena je završnica prvog natječaja  Fotkaj se s knjigom na kojem smo prema pravilima natječaja sudjelovali s dva učenička rada. Obradovala nas je Pohvalnica Povjerenstva u Kategoriji učenika od 1. do 4. razreda, za  rad naše Sophie Marcelle Sašek pod nazivom „Sve su mi zanimljive, ali ova mi je najdraža!“.  Fotografija je nastala na izbornoj nastavi Likovne kulture pod vodstvom učiteljice Nastasje Džekić.  Natječaj je organiziran s ciljem  poticanja čitanja i pismenosti putem fotografije i razvijanje svijesti o važnosti čitanja slikovnica i knjiga kako bi se stvorilo kritičkog odraslog čitatelja, a u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara IŽ i Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara IŽ. Čestitke nagrađenima, a našoj učenici neka ova pohvala bude poticaj za daljnje čitanje i stvaranje. Izložba  učeničkih radova bit će postavljena u Središnjoj knjižnici u Puli od 4. travnja 2022. za građanstvo.

Na poticaj školske knjižničarke, za natječaj je pristiglo više radova pa smo formirali  Školsko povjerenstvo u sastavu: Marina Župan, psihologinja, Nastasja Džekić, učiteljica likovne kulture i Romina Miletić, knjižničarka. Uopće im nije bilo jednostavno odlučiti se za dvije najkvalitetnije fotografije, a vodile su se kriterijima: kreativnost izbora lokacije, knjige ili osobe, uzrast i kvaliteta fotografije pa OVDJE pogledajte najzanimljivije fotografije naših učenika.

Knjižničarka zahvaljuje svim učenicima koji su se zaista potrudili oko fotografija sa željom da i dalje marljivo stvaraju, maštaju i čitaju!

 

 

[više]

Obilježili smo Mjesec hrvatskoga jezika u 5. i 6. razredu

Autor: Administrator , 30. 3. 2022. 11:28

I ove godine obilježili smo Mjesec hrvatskoga jezika radionicama u 5. i 6. razredu, kako bi se o hrvatskome jeziku, jednoj od najvažnijih značajki hrvatskoga identiteta, govorilo što više i kako bi se širila svijest o vrednotama i ljepoti hrvatskoga jezika. Učenici su rješavali zadatke proučavajući mrežne stranice posvećene hrvatskome jeziku, pravopisu i gramatici. Na stranicama Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje tražili su o obilježavanju Mjeseca hrvatskoga jezika, koji počinje 21. veljače, na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka, na dan kad završavaju Dani hrvatskoga jezika, proučavali Jezični savjetnik i poigrali se na Hrvatski u školi. Na stranicama Hrvatske školske gramatike tražili su gramatička pravila, a na stranicama Hrvatskog pravopisa pretraživali o pravopisanju.

[više]

U ulozi malih pripovjedača povodom Svjetskog dana pripovijedanja

Autor: Administrator , 22. 3. 2022. 12:43

Povodom Svjetskog dana pripovijedanja (21.3.) školska knjižničarka je održala tematsku radionicu učenicima 6. razreda. Na temu lektirnog djela Rogan, učenici su imali zadatak pripovijetku Rogan sažeto prepričati, ali u 1. licu. Pomoć im je činila maska koju su također sami izradili nakon čitanja. Drugačije iskustvo potaklo ih je da se lakše izraze u 1. licu. Baš smo se zabavili u ulozi malih pripovjedača!

[više]

Učenici 5. razreda na terenskoj nastavi povodom Dana rudara

Autor: Administrator , 9. 3. 2022. 12:32

Dan rudara bio je  tema današnjeg zanimljivog sata povijesti u naših petaša. O rudarskom nasljeđu i bogatoj rudarskoj prošlosti našega kraja učenici su saznali u terenskoj nastavi obilazeći važne punktove uz stručno vodstvo Mladena Bajramovića, predsjednika udruge Istarski ugljenokopi Raša, a u pratnji učiteljice povijesti Vedrane Hrelja Zupan i knjižničarke. Učenici su imali priliku čuti rudarsku priču o počecima eksploatacije ugljena, o  izgradnji grada, o rudarskom oknu, o teškom radu, životu i čestim nesrećama raških rudara te na kraju o planovima i važnosti valorizacije rudarske baštine  koja izdvaja Rašu od ostalih istarskih gradića i čini je prepoznatljivom i autentičnom zbog čega se i terenska nastava organizira.

[više]

O Krapanskom jezeru - realizirana aktivnost zavičajnog projekta

Autor: Administrator , 23. 12. 2021. 10:00

„U potrazi za izgubljenim jezerom“ naziv je našeg ovogodišnjeg projekta vezanog uz Institucionalizaciju zavičajne nastave Istarske županije. Izgubljeno jezero, središnja tema projekta, je Krapansko jezero koje se nalazilo na prostoru današnje raške doline. Nakon procesa melioracije i isušivanja Krapanskog jezera, osim plodne doline, nastalo je naselje Raša.

Planirana aktivnost bicikliranja Raškom dolinom povodom Međunarodnog tjedna mobilnosti realizirana je u listopadu, a u studenom i prosincu realizirali smo aktivnosti u 7. razredu. Učiteljica geografije Ivana Višković upoznala je učenike sedmog razreda s obilježjima Krapanskog jezera, njegovim prostornim obuhvatom, procesom melioracije te nastankom raške doline i samog naselja Raša. Knjižničarka Romina Miletić  je upoznala učenike s najvažnijim obilježjima Krapanskog jezera u PPT prezentaciji te ih uputila u informacijske izvore o navedenom jezeru i važnošću citiranja literature prilikom izrade radova.

Nakon dobivenih informacija, učenici sedmog razreda pristupili su samostalnom prikupljanju podataka i informacija iz različite literature i izvora korištenjem informacijsko-komunikacijske tehnologije, a zatim su se kreativno izrazili izradom i prezentacijom plakata.

Plakate pogledajte OVDJE.

Tekst i foto: I.V.

[više]

Poticaj na kreativno pisanje

Autor: Administrator , 22. 12. 2021. 13:01

Uzbuđenje je raslo, sve više i više… I nakon svih priprema, ušle su u razred i zasjale poput malih zvjezdica, a i motivirale svih na kreativno pisanje. Lena Marie, Sophie Marcelle, Klara, Nina i Vanesa (zamjenila ju je Zana zbog iznenadne bolesti), učenice 4. razreda pripremile su, uz malu pomoć knjižničarke, improviziranu predstavu kojom su htjele zabaviti svoje prijatelje u razredu, ali i potaknuti ih na kreativno pisanje priče. U prosinačkom duhu zasjale su na pozornici male bijele pahuljice, a zatim su formirale povjerenstvo kako bi izabrale najzanimljiviju priču. Nastalo je nekoliko zaista prekrasnih priča na zadane elemente. Naravno, nije bilo jednostavno izabrati, no, nešto lakše vođene  kriterijima: zanimljivost, originalnost, duhovitost, izvedba. Na kraju su se odlučile slatkim zadovoljstvom nagraditi priču Luke Josića. Vrijedilo je! I kad ćemo opet tako?

 

[više]

Mnogobrojnim aktivnostima realiziran Mjesec hrvatske knjige

Autor: Administrator , 22. 11. 2021. 09:01

U ponedjeljak, 15. studenog posljednjom radionicom o čitanju, zaključili smo obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige. U skladu s ovogodišnjom temom Mjeseca knjige posvetili smo satove hrvatskog jezika i satove razrednika Hrvatskim autorima u Godini čitanja. Učenici prvog razreda upoznali su se s knjižnicom, knjižničarkom i slikovnicama hrvatskih autora. Učenici drugog i trećeg razreda razgovarali su o hrvatskim dječjim časopisima i osobama važnima za stvaranje knjiga, a četvrtaši su razgovarali o važnosti čitanja. Na satovima lektire zabavili su se rješavajući tematske zadatke escape classrooma, oslikavali kocke pričalice, izrađivali glavne likove, rješavali kvizove.

Učenici viših razreda rješavali su zadatke u potrazi za hrvatskim knjigama koristeći se informacijskim izvorima na internetu, a na satovima lektire nije nedostajalo zabave. Sudjelovali smo u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja.  U mnogobrojnim aktivnostima brzo nam je prošao ovaj Mjesec knjige, a nastavljamo s poticanjem čitanja jer ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige održava se u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja.

[više]

Povodom Međunarodnog dana djece uključili smo se u Festival prava djece i likovno se izrazili

Autor: Administrator , 19. 11. 2021. 13:42

Povodom Svjetskog dana djece koji se obilježava  svake godine 20. studenoga uključili smo se on line u Festival prava djece. Sudjelovali smo s učenicima 7. i 8. razreda na satovima razrednog odjeljenja. Kao i lani školska je knjižničarka u suradnji s razrednicama i s učenicima pogledala odabrane filmiće snimljene diljem hrvatskih dječjih filmskih klubova i udruga te otvorila  raspravu na neku od aktualnih tema o kojima progovara izabrani film: on line nastava,  očuvanje kulturne baštine, usamljenost, tolerancija, cyberbullying, itd. Učenici su se rado uključivali i iznosili svoja mišljenja o zanimljivim temama.

 Festival prava djece organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, a s ciljem podsjećanja na obvezu koju su potpisivanjem Konvencije o pravima djece preuzele zemlje svijeta. Festivalom se prije svega želi skrenuti pozornost na prava djece i mladih koristeći alate filmske umjetnosti za poticanje rasprava među djecom. Dječje stvaralaštvo važan je dio Festivala jer putem filmova djeca se obraćaju izravno svojim vršnjacima i pričaju im o temama koje su im bliske i zanimljive.

Učenici viših razreda likovno su se izrazili na satovima likovne kulture sa učiteljicom Nastasjom Džekić, crtajući svoj portret u raznim tehnikama, a jesu li uspjeli, pogledajte.

Tekst i foto: R.M.

[više]

Izvučena pobjednica iz naše škole na završnici Nacinalnog kviza za poticanje čitanja

Autor: Administrator , 19. 11. 2021. 08:58

Završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja Šest autora traži čitatelja održala se u ponedjeljak, 15. 11. 2021. godine,  u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u okviru završnice Mjeseca hrvatske knjige. S obzirom na epidemiološke prilike,  održala se s ograničenim brojem uzvanika, a mogla se pratiti i uživo putem YouTube kanala Knjižnica grada Zagreba. U prigodnom kulturnom programu održala se modna revija kao završni dio projekta Odijelo za čitanje koji Knjižnice grada Zagreba provode u suradnji sa Školom za modu i dizajn. Također, na završnoj svečanosti je organizirano javno izvlačenje glavne i utješnih nagrada, koje će se dobitnicima poslati poštom na adresu knjižnice. I naši su učenici 6. i 7. razreda sudjelovali. Pobjednica kviza iz naše škole je Elani Osmić , učenica 7. razreda koji će za svoje sudjelovanje dobiti prigodnu nagradu škole. Čestitke!

Snimak završnice na You Tubeu

[više]

Mala tribina o čitanju u 4. razredu povodom Mjeseca knjige

Autor: Administrator , 26. 10. 2021. 14:23

Povodom Mjeseca  hrvatske knjige školska je knjižničarka u suradnji s učiteljicom 4. razreda organizirala Malu tribinu na temu čitanja. Ideja  se javila spontano u razgovoru s dvjema učenicama Ninom Radić i Lenom Marie Josić koje su ovoga ljeta potaknute aktivnošću GKL pod nazivom Ljetnom čitatelju – izborom najčitatelja, čitale u nešto većem obimu nego inače. Lena Marie se prijavila i osvojila nagradu u kategoriji učenika razredne nastave. Između mnogobrojnih naslova koje su pročitale, izabrale su tri najzanimljivije i predstavili ih prijateljima u razredu, a sve su začinile prezentacijom plakata na temu čitanja. U novinarskoj ulozi našli su se učenici 5. razreda,  Noemi Galešić i Damjan Čule koji su također odlični čitači te su ih predstavili postavivši im nekoliko zanimljivih pitanja o kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, knjigama i čitanju. U razgovor o knjigama i dobrobitima čitanja uključili su svi učenici svojim razmišljanjima. Sve su zaključili mudrom izrekom  nepoznatog autora „Djeca koja čitaju, postaju ljudi koji misle.“ Intervju učenika pročitajte u VIŠE.

[više]

Otvorenje Mjeseca hrvatske knjige u našoj školi vizualnim dojmom

Autor: Administrator , 18. 10. 2021. 08:00

Mjesec hrvatske knjige ove su nam godine otvorili učenici 4. razreda na izbornoj nastavi likovne kulture s učiteljicom Nastasjom Džekić. Svih su nas u petak, na prvi dan obilježavanja Mjeseca knjige, iznenadili uređenim panoom u školskom holu. Naime, u tehnici kolaž izradili su police s omiljenim naslovima knjiga te ukrasili školski pano i ispisali mudre izreke o knjigama i čitanju.

Mjesec hrvatske knjige ove  se godine održava u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. Odlučeno je da se u fokus ovogodišnje manifestacije stave hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom! Nama će u školi, povodom Mjeseca knjige kao i svake godine biti zabavno i poučno.

Tekst i foto: R.M.

[više]

Preuzmite novu zbirku s kratkim pričama za ugodno čitanje

Autor: Administrator , 8. 10. 2021. 12:01

Omoguru tim sastoji se od logopeda, tipografa, dizajnera, sanjara i inovatora koji pronalaze nove načine kreiranja ugodnog iskustva čitanja osobama s disleksijom i teškoćama u čitanju.

Povodom tjedna disleksije koji se održava od 4.-10. listopada 2021. odabrali su i pripremili 10 kratkih priča za djecu od 2. do 5. razreda.

Osnovnoškolci uz njih mogu čitati, vježbati čitanje i tečnost te razumijevanje teksta. Roditelji, učitelji, nastavnici i logopedi pružaju im podršku sadržajem prilagođenim njihovim specifičnim potrebama.

Zbirka je objavljena na OmoType fontu te uređena na način koji će djeci s disleksijom i teškoćama čitanja pružiti ugodno iskustvo čitanja. Inače, OmoType je besplatan za osobnu uporabu te za škole.

Zbirka kratkih priča za ugodno čitanje

[više]

Prvašići u školskoj knjižnici

Autor: Administrator , 28. 9. 2021. 13:42

Učenici prvog  razreda sa svojom učiteljicom Draganom Macura posjetili su školsku knjižnicu te postali njezini članovi. Knjižničarka Romina upoznala ih je s knjižnicom te im pokazala slikovnice i razne knjige.  Razgovarali su o važnosti čitanja u Godini čitanja, posuđivanju knjiga te o ophođenju s knjigama. Sa zanimanjem su poslušali priču „Miš u školskoj knjižnici“, a za kraj dobili na dar male straničnike. Bio je to sat upoznavanja sa školskom knjižnicom, a najavili su ponovni dolazak.

Tekst i foto: R.M.

[više]

Volim svoj grad! - likovno i literarno stvaralaštvo naših učenika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 14. 6. 2021. 12:20

Kako voljeti svoj grad pokazali su nam učenici 3. razreda crtajući i pisajući o promjenama koje bi željeli u svom gradu, o gradu kao boljem mjestu za život djece, o prijedlozima s mnogim kvalitetnim sadržajima za djecu kada su  nakon lekcije o svom zavičaju, nastavili razgovor o Raši - gradu prebogate kulturne i povijesne važnosti. Zaključili su izradom plakata kojeg možete pogledati OVDJE.

Potaknuti njihovim prijedlozima, i ostali učenici izrazili su se o svom gradu Raši. Na hrvatskom jeziku sastavljali su pjesmice s učiteljicom Hasnijom Karlović, na  likovnoj kulturi su ilustrirali dijelove svoga grada s učiteljicom Silvijom Golja i učenici 4. razreda s učiteljicom Draganom Macura.

Na satovima razrednog odjela u razgovoru s pedagoginjom, psihologinjom i knjižničarkom učenici od 4. do 8. razreda predlagali su svoja zapažanja. Učenice Novinarske grupe marljivo su sakupile sve prijedloge i izradile brošuru „Prijedlozi učenika OŠ Ivana Batelića za grad ugodniji za život“  koju možete pogledati OVDJE. Učenici Vijeća učenika, predstavili su brošuru u svojim razrednim odjeljenjima.

Medijski su najuspješnije likovne i literarne radove popratili Glas Istre, u prilogu Ružmarin. Pogledajte OVDJE. 

Literarne i likovne radove pogledajte u VIŠE.

 

[više]

Ono si što čitaš - projekt poticanja čitanja u trećaša

Autor: Administrator , 31. 5. 2021. 10:06

Ono si što čitaš naziv je projekta realiziran s učenicima 4. razreda. Potaknuti Godinom čitanja školska knjižničarka je u suradnji s učiteljicom 3. razreda i učenicima došla na ideju o čudesnoj kutiji u mjesecu travnju prepunu zanimljivih knjiga koju bi učenici mogli koristiti na način da sami posuđuju i razmjenjuju knjige. Radi se o kompletu  bajki. Kutija je izvrsno prihvaćena u razredu pa smo je odlučili ostaviti do kraja školske godine. Cilj projekta je poticanje čitanja i stvaranje kritičkog čitatelja.

Za plakat dizajnerske kuće Bruketa i Žinić te glavnu idejnu okosnicu knjižničarka zahvaljuje mentorici knjižničarki Majdi Milevoj Klapčić koja je dozvolila da se ideja projekta provede i među učenicima iako je načelno bila namijenjena učiteljima.

[više]

Prijedlozi učenika za bolji grad

Autor: Administrator , 31. 5. 2021. 10:00

[više]

Noć knjige i u našoj školi

Autor: Administrator , 23. 4. 2021. 10:48

U petak 23. travnja održava se deseta Noć knjige, najmasovnije kulturno događanje u Hrvatskoj. Pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i poticanja razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu. Noć knjige jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija posvećenih knjizi. I mi smo se priključili obilježavanju baveći se ljekovitim pričama i rješavajući zadatke na temu o ljekovitim moćima knjige što je glavna tema Noći knjige. Naravno, u on line nastavi putem aplikacije Genially.ly, knjižničarka je pripremila razne zadatke za učenike viših razreda, a kada se vrate u školu, za nagradu čekaju ih straničnici s logom Noći knjige i simpatičnim likom knjiguške.

 

[više]

Povodom Mjeseca hrvatskog jezika

Autor: Administrator , 10. 3. 2021. 10:39

Mjesec hrvatskog jezika bio je povod za razgovor o hrvatskom standardnom jeziku danas – jednom od najvažnijih obilježja hrvatskog nacionalnog identiteta. Učenici 8. razreda  naše škole uključili su se  u „Sat hrvatskog jezika u Institutu“ slušajući on line predavanje „Jezik društvenih mreža“ profesora Lobela Filipića, edukaciju o hrvatskom jeziku koju su ponudili stručnjaci za hrvatski jezik iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a  povodom Mjeseca hrvatskog jezika koji se obilježava od 21. veljače do 17. ožujka svake godine.  Učenici 6. razreda pripremili su aktivnost u organizaciji školske knjižničarke Romine Miletić „Prihvati izazov, budi važan i progovori hrvatskim standardnim jezikom!“ u kojem su iz ponuđenih tema morali pripremiti kratko izlaganje na hrvatskom standardnom jeziku. Učenici 5. razreda poigrali su  se na satu hrvatskog jezika u jezičnim igrama, dok su se učenici 6. i 7. razreda upoznali s informacijskim izvorima važnima za hrvatski jezik i pravilnom citiranju. Riječ je o manifestaciji koju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika (koji je proglasio UNESCO 1999. godine) i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine.

Tekst i foto: R.M.

[više]

Povodom Dana rudara i 100. obljetnice Labinske republike

Autor: Administrator , 3. 3. 2021. 14:13

Mladen Bajramović, predsjednik Udruge Istarski ugljenokopi Raša, danas je našim učenicima 7. i 8. razreda na raškom trgu, u sklopu sata povijesti održao zanimljivo predavanje o rudarskoj i industrijskoj baštini Raše i Labinštine, a u koordinaciji knjižničarke Romine Miletić  i učiteljice povijesti Vedrane H. Zupan. Povod predavanja je 100. obljetnica Labinske republike i Dan rudara koji se već tradicionalno obilježava u našoj školi. Na satovima povijesti i u Novinarskoj grupi učenike se upoznalo s rudarskom baštinom, važnim rudarskim terminima, životom rudara i njihovim obiteljima na području Labinštine. Svoje znanje provjerili su u tematskom kvizu, a sve s ciljem razvijanja svijesti o važnosti očuvanja kulturne baštine našeg kraja. Na kraju ih se uputilo na gledanje dokumentarnog filma o rudarstvu na Labinštini pod nazivom "Labinska republika". 

Učenicima razredne nastave  Romina Miletić, školska knjižničarka održala je sat upoznavanja o rudarima, njihovim obilježjima i rudarskoj povijesti na Labinštini te im pročitala slikovnicu Kovar Morko autorice Mirande Škalamera Verbanac opremljenu bogatim ilustracijama učenika Dina Peruška koje su učenicima bile veoma zanimljive. Uslijedila je interpretacija priče i razgovor o dojmovima. Učenici su s velikim zanimanjem pratili priču i na kraju zaključili da je u svakoj obitelji bar jedan član bio rudar pa je razgovor lijepo tekao.

Tekst i foto: R.M. i V.H.Z.

[više]

Godina čitanja 2021.

Autor: Administrator , 1. 2. 2021. 11:56

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na dosada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

Tijekom Godine čitanja osmislit će se i provoditi nove aktivnosti (dodijeliti nagrada za najbolju knjižaru, objaviti natječaj za najbolju video najavu knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, proglasit će se „ambasadori čitanja“, organizirati međunarodna konferencija o čitanju, dodijeliti nagrada mladih za književnost, organizirati „mala noćna čitanja“ i dr.) koje će doprinijeti afirmaciji čitanja. Aktivnosti koje Ministarstvo kulture i medija i drugi dionici u kulturi redovno provode u cilju promocije knjige i čitanja, tijekom Godine čitanja dobit će dodatnu vidljivost.

Zašto nam je još čitanje važno? Identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. U tom smislu Nacionalna strategija poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost.

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Izvor vijesti: Mrežna stranica MZO, https://mzo.gov.hr/vijesti/2021-godina-proglasena-godinom-citanja-u-hrvatskoj/4117

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 
Korisni linkovi

OBRAZOVANJEsmiley

 
Korisni linkovi


 
Škola za život

Informacije za roditelje:

Škola za život.ppt

 
E-dnevnik

Priloženi dokumenti:
Upute za ucenike i roditelje.pdf

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 9. 2017.

Ukupno: 91771
Ovaj mjesec: 1143
Ovaj tjedan: 87
Danas: 38
 
 > Knjižnica  > Novosti iz knjižnice
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Batelića Raša / Ulica Ivana Batelića br. 1, HR-52223 Raša / os-ibatelica-rasa.skole.hr / ured@os-ibatelica-rasa.skole.hr
preskoči na navigaciju